Google annoncerer næste store skridt inden for kunstig intelligens




Google har netop offentliggjort det seneste store ryk inden for kunstig intelligens. Konkret annoncerer Google i dag den nye eksperimentelle, dialogbaserede AI-tjeneste Bard. Bard er baseret på sprogmodellen LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) og bliver nu gjort tilgængelig for en udvalgt testgruppe, inden den lanceres i den brede offentlighed om nogle uger.
Det fremgår af en blogpost af Googles topchef, Sundar Pichai, som netop er blevet publiceret.

Bard kombinerer alverdens viden fra internettet med intelligensen og kreativiteten fra Googles sprogmodeller. På den baggrund kan den fx hjælpe med at forklare nye opdagelser fra NASAs James Webb-teleskop til en 9-årig - eller lære om de bedste angribere i fodbold netop nu og give forslag til træningsøvelser.


Lanceringen bliver i første omgang en ‘light’ udgave af LaMDA, fordi denne mindre model kræver markant mindre computerkraft, og dermed nemmere kan udrulles til flere brugere. Det giver mere feedback fra brugerne, hvilket i kombination med interne test sikrer, at Bards svar lever op til en høj tærskel for kvalitet, sikkerhed og grundighed.

AI kan komme milliarder til gode

Kunstig intelligens er allerede i dag en integreret del af de fleste af Googles produkter, og den spiller en rolle i alt fra at spotte livstruende sygdomme tidligt til at give mennesker adgang til information på deres eget modersmål. Hver eneste dag bliver regnekraften større og mulighederne flere, og det åbner for løsninger, der kan komme milliarder af mennesker til gode. Eksempelvis nye måder at finde information i alt fra sprog, billeder, video og lyd.

Historisk set har brugerne primært besøgt Google for at få svar på faktuelle spørgsmål som “hvor mange tangenter har et klaver?” Spørgsmålene bliver dog i stigende grad mere og mere komplekse, som eksempelvis “er det sværest at lære at spille klaver eller guitar, og hvor meget øvelse kræver hver af dem?”

Inden længe vil der i Googles søgemaskine være features, som dissekerer kompleks information og forskellige perspektiver og omformer til et lettilgængeligt format.



Kunstig intelligens kan skabe store forandringer på mange områder, men for Google er afgørende, at forandringerne sker på ansvarlig vis. Det er bl.a. forankret i det sæt af AI-principper, som Google var en af de første store virksomheder til at udgive.