YouTube skærper indsats mod spiseforstyrrelserEksperter har hjulpet med at udvikle nye retningslinjer for indhold, der omhandler spiseforstyrrelser. Det skal forhindre, at unge henter inspiration til en skadelig adfærd.

YouTube strammer nu retningslinjerne for deling af indhold relateret til spiseforstyrrelser. Det er netop blevet offentliggjort. Initiativet sker for at forhindre, at videoindhold bliver brugt som inspiration til spiseforstyrret adfærd.

YouTube har længe haft en politik om at fjerne indhold, som opfordrer til eller glorificerer spiseforstyrrelser. Nu skærpes politikken til også at omfatte videoer, som indeholder eksplicit og efterlignelig spiseforstyrret adfærd. Det kunne eksempelvis være videoer, der viser, hvordan man kan kaste op efter et måltid, hvordan man fører et ekstremt detaljeret kalorieregnskab eller indeholder mobning relateret til vægt/spiseforstyrrelser.

Det vil dog fortsat være muligt for indholdsskabere at dele personlige beretninger om deres kamp mod spiseforstyrrelser, hvis videoerne bidrager med fx videnskabelige perspektiver. Håndteringen af videoer omkring spiseforstyrrelser er en balancegang, påpeger Dr. Garth Graham, der er YouTubes globale chef for sundhed.

“YouTube er en vigtig platform i forhold til at øge bevidstheden om og forståelsen af spiseforstyrrelser, og indholdsskabere skal selvfølgelig også fremover have mulighed for at dele deres historier. Men folk kommer til YouTube med vidt forskellige perspektiver, og derfor kan den samme video påvirke folk på forskellige måder. For nogen vil en personlig beretning omkring spiseforstyrrelser hjælpe med at starte en vigtig samtale, som får dem til at føle sig mindre alene - for andre risikerer den samme video at stimulere spiseforstyrret adfærd”, siger Garth Graham.

Foruden ovennævnte stramning omkring videoer indføres der fremover en aldersrestriktion, sådan at visse dele af det spiseforstyrrelses-relaterede indhold, som stadig er tilladt på platformen, bliver begrænset til at kunne ses af personer over 18 år.

Derudover tilføjer YouTube fremover henvisninger nedenunder videoer med informationer om, hvor man kan søge hjælp. Dette gælder i første omgang for ni lande, hvor Danmark ikke er blandt, men tiltaget vil senere blive udrullet til flere markeder.

De nye retningslinjer er udviklet i tæt samarbejde med en række internationale ekspertorganisationer, herunder National Eating Disorder Association (NEDA), Beat Eating Disorders, og Asociación de Lucha contra la Bulimia y la Anorexia (ALUBA).

De nye politikker er gældende fra i dag og bliver fuldt implementeret i løbet af de kommende uger.