AI-forsøg fra Google hjælper med at fjerne klimaskadelige flystriber fra himlen


Kunstig intelligens og satellitbilleder kan bidrage til at fjerne en af luftfartens store klimasyndere fra luftrummet og dermed reducere den globale opvarmning.

Tynde, hvide linjer hen over himlen vidner lige nu om de mange ferieglade danskere, der flyver til og fra deres sommerferiedestinationer. Men det er også en kæmpe klimasynder. Flystriber – også kendt som kondensstriber – ses ofte i kølvandet på flyvemaskiner, og de har en overraskende stor negativ påvirkning af klimaet. Ifølge en FN’s Klimapanel tegner striberne sig for 35 procent af luftfartens samlede udledninger.

Nu viser et nyt forsøg fra Google i samarbejde med American Airlines og Breakthrough Energy, hvordan man ved hjælp af kunstig intelligens (AI) kan identificere de flyruter, der vil skabe kondensstriber, sende flyene uden om disse områder - og dermed reducere flytrafikkens samlede klimaaftryk.

De første resultater fra forsøget viser, at American Airlines reducerede kondensstriberne med hele 54 procent. Konkret udvikles der et kort, som forudsiger kondensstriber ved at samle store mængder data fra fx satellitfotos, vejrprognoser og flyrutedata. På baggrund af disse AI-genererede kort kan piloterne justere deres rute tilstrækkeligt til at undgå de områder og atmosfæriske forhold, der danner striberne.

Bestræbelserne på at undgå flystriber har potentiale til at være en omkostningseffektiv, skalérbar løsning til at reducere klimapåvirkningen af luftfarten.

Med de positive resultater i bagagen er Google klar til at fortsætte med at teste og forbedre den nye AI-teknologi sammen med andre teknologileverandører og flyselskaber. Ambitionen er at rulle konceptet ud til den samlede luftfartsindustri og gøre det muligt helt at undgå kondensstriber i de kommende år.

Læs mere om forsøget her eller se denne video.